22 iulie 2007

Notorietatea nu vine cu Blogmeet1.0

Tocmai am terminat revista blogosferei orădene pe tema Blogmeet1.0 "organizat" pentru prima dată la Oradea pentru şi cu blogării orădeni. Subiectul a născut pasiuni nebănuite şi l-a pus în lumina reflectoarele în speţă pe micuţul Creier cu plete şi-ale lui vise de fată mare. Daţi-mi voie să mă explic.

Acest Creier cu plete pe numele lui Vali a fost dezamăgit de feedbackul Jurnalului bihorean care a luat parte la eveniment prin Cristian Horgoş, responsabil BIHON şi redactor la Jb. Acesta este chiar interesat de astfel de manifestări care de altfel ies din tiparele subiectelor abordate de tandemul Jb/Bihon., dar care a scos din buzunar un articol de doi lei provocând o furtună într-un pahar. Pahar pentru că blogosfera orădeană la atâta se rezumă în momentul de faţă.

Vali a remarcat mai multe lacune în demersul gazetăristic al dlui Horgoş care sunt întemeiate dar nu cred că au vreo importanţă. De ce? Pentru că acel articol apărut în Jb şi pe Oradea_blog a fost de umplutură, a fost un demers al lui duoului Horgoş-Seres de a sprijini onlineul în speţă jurnalismul civic care la ora actuală e fată virgină.



Dincolo de asta, care este importanţa evenimentului pentru cititorii Jb/Bihon? Nici una!!! Dragii mei, recunoaşteţi: suntem nimeni, nu reprezentăm nimic (încă)! Ce anume i-ar putea interesa pe orădenii de rând la nişte puşti cu veleităţi de blogări? Doar pentru că ştim scrie nu înseamnă că părerea noastră contează. Doar pentru că noi (nu chiar toţi, iar eu mă exclud) mânuim tasto-cuvintele într-un stil demn de editorialiştii consacraţi nu ne face de pe o zi pe alta nici ziarişti şi nici formatori de opinie. Or, în aceste condiţii nu înţeleg patima mai sus-numitului Creierul cu plete sau a oricărui alt "blogarum varadinum" .

Ca să nu mă acuzaţi că-l apăr pe Cristian Horgoş, trebuie să vă spun că nu mi-a luat niciun interviu. Faptul că am trecut a doua zi pe la Inform Media (aşa cum am trecut de multe ori pe acolo de când nu mai lucrez în această firmă) şi m-a întrebat ce-o mai fost după ce-a plecat de la blogmeet, nu cred că e interviu.

Însă ştiu foarte bine că un ziarist are subiecte mari pentru care îşi rezervă mai mult timp pentru documentare/redactare. În cazul de faţă de ce ar fi făcut-o? E vreunul printre noi care are un Pulitzer lângă calculator? E vreunul care are probleme cu legea sau care face trafic cu droguri? E vreunul primar sau prefect printre voi?

Ei vedeţi... Singura noastră vină este că vrem să fim vârful de lance al blogosferei orădene şi nu numai. Dar asta nu ajunge. Suntem nişte simpli anonimi iar ieşirea din anonimat nu se face de pe o zi pe alta. Nu se face printr-un blogmeet şi nici prin gălăgia de după. Niciun mare ziarist, om de cultură sau de ştiinţă, nu şi-a câştigat notorietatea printr-un singur articol, pictură sau respectiv o teză ştiinţifică. Au ieşit din anonimat doar prin excelenţă susţinută, coerentă şi continuă. Desigur există şi posibilitatea scandalului pornografic gen Pamela Anderson sau Paris Hilton. Noi cu ce ne putem lăuda? Sau, are careva vreo casetă video cu o partidă de sex cu o starletă în sertar care n-a ajuns încă la presa scandal?

Niciun comentariu: